2015. február 18., szerda

Hogyan írj jó prológust? - Netty L. Nelson

Hogyan írjunk JÓ prológust ?

Prológus - talán ez az a rész, amit ti mi, blogírók sokszor rosszul írunk le. Sokan pedig nincsenek is tisztában, mit is jelent ez a kifejezés, csak írnak egy Első részt/Bevezetőt, Prológus címmel.
     Sokan nem tudják, de a prológus NEM szerves része a történetnek. Ezért is fogalmazzák olyan rosszul a bloggerinák.
     Mi is pontosan a prológus? Bevezetés? Részben igen, részben nem.
A prológus egy olyan rész, ami rövid, tömör, figyelemfelkeltő, kapcsolódik is a történethez, meg nem is, de egyáltalán nem egyezik a tartalommal. Sokan azt csinálják, hogy a tartalmat bevágják prológus címszóval.
     Ha prológust írsz, tudnod kell, hogy mit is szeretnél írni. Az írók, -mint például Cassandra Clare- akkor írnak prológust, amikor befejezték a történetet. Meg is értem. Hiszen, prológust írni a legnehezebb.
     Ki kell választanod először, hogy miről szeretnél írni. Választhatod te a szomszédlány kiskecskéjének a bolháját is; a lényeg, hogy a későbbiekben legyen valamilyen szerepe a történetben.
     Írhatsz a múltról vagy a jövőről, azonban figyelned kell arra, hogy ne tartalmazzon olyan információkat, amik később nem térnek vissza a fejezetekben és/vagy elvarratlan szálat kelt az elolvasása nélkül.
     Mert számolnod kell azzal, hogy nem fogják a prológusodat elolvasni, és ha te abba kulcsfontosságú információkat írtál bele, akkor az olvasó csak fogja a fejét, és gondolkodik, hogy vajon ezt mikor említetted.
     Éppen ezért válassz egy témát, ami egy kis homályt tesz az olvasó elméjében, de a történet befejezésével FEJTSD KI, különben az egész fuccsba megy.
     Az, ha te írsz egy részt, ami két évvel ezelőtt történt, még nem biztos, hogy prológus. Lehet, hogy valaki meghal benne, és a későbbiekben nem teszel róla említést, csak a lány depresszióját írod le. Miért is depis az a lány?
     Érzéseket, emlékeket is leírhatsz, de akkor a későbbiekben utalj rá, írd le a főszereplő gondolatait. Ez fontos.
     Bár sokan bevezetésnek hiszik, nem elég, ha tőmondatokat pakolsz egymás mellé, mint egy bemutatásnál. "Laura vagyok, húsz éves és szeretem a pitét. Ez pedig az életem" - mindent értek.
     Mindenképp azt tanácsolom mindenkinek, hogy bétáztassa le egy kritikussal a prológusát, hogy minden rendben legyen. A terjedelemre pedig figyeljetek, maximum két oldal legyen a prológus. 
     Amit még a végére kiemelnék, hogy a prológus NEM egyenlő az epilógussal. Értem ezt arra, hogy az epilógus ténylegesen lezárást jelent, oda már nem tehetsz semmi figyelemfelkeltőt, és homályos dolgokat. Zárjad le pár mondatban a történetet ezzel a résszel, és kapcsolódjon azért a történethez.
     Ha nem vagy biztos magadban, semmiképp se írj prológust - vagy írj rendeset, vagy hagyd a fenébe, félmunkát sose adj ki a kezeid közül.
Fogj egy témát a történetből, és vesézd ki a prológusban, magyarul.
            Nem attól lesz jó egy történet, ha a prológus meg van írva – hanem ha a prológus van jól megírva a történetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése