2015. február 15., vasárnap

Kritika #5 (Netty L. Nelson)


Fejléc
(E/2 személyben beszélek, még ha nem is te készítetted)
Alapjáraton egy nagyon szép fejléc lenne, ha nem rondítaná el a focista képe. A kivágása, és a színvilága sem illik a többihez, szóval ha lehet, sürgősen eltüntetném onnan. A lány arcképe és kivágása kifejezetten tetszik. A cím olvasható, rendes betűtípussal van odaírva, szóval azzal sincsen semmi kifogásom. A fehér háttér képek kicsit furcsán mutatnak, enyhén foltossá teszik az egész képet. A helyedben keresnék valami más stílusú képeket.
Háttér, sablon, színek
Kavalkád hegyek. Minden más színű, és engem túlságosan nem nyert meg ez a barna-szürkéskék kombó, de ez egy teljesen szubjektív vélemény. De ha már egyszer ez a kettő az alapszín, akkor miért kezded a bejegyzéseket PIROS betűszínnel? És még csak nem is a szebbik árnyalatával. Aztán jött a neonsárga...
Majd a narancssárga.
Döntsd el, hogy milyen hangulatot szeretnél a blognak teremteni, és mik legyenek az alapszínek. Talán a háttér a legjobb, de az is csak azért, mert egyszínű.

Elrendezés, modulok

Eddig nem volt, de tegnap szerencsére változtattál ezen. A helyedben viszont egy kicsit átpakolgatnám, valahogy így:
- Főoldal
- Szereplők
- Fejezetek
- Trailer
- Videók

A szereplők adatai egy kicsit összekuszálódva vannak, ami enyhén zavaros, főleg nekem, aki nem konyít a focihoz semmit.

Modul szempontjából pedig kitennék egy tartalmat. (Mivel az ismertető sablonos, nem tudunk meg semmit, és kit érdekel, hogy a csaj élete fenekestül felfordul)
A látogatókat és a "drágáidat" lejjebb tenném, és esetleg egy chat sem ártana.

Effektek
Egy effekt van, és az is zavaró. Ez pedig a egy szövegeffekt, ami annyit tesz, hogy megnöveli és más színre változtatja a linkeket.

Egyéb
Nálad meg szeretném említeni, hogy teljesen fölösleges képeket tenni a szövegbe. Komolyan, minden apró nem fontos dologról kiraksz egy képet. Köszönjük szépen, de egyelőre még el tudunk képzelni egy tojásrántottát kép nélkül is, ennyi vizualizációnk még van.

Trailer

Tele van helyesírási hibával. Oda is teszel vesszőt, ahova nem kellene. Javaslom, hogy nézd át ezeket a nyelvtankönyvedben, mert katasztrófa. (A jelzők elé sosem kell vessző, csak ha felsorolás; különleges vendég)
A főszereplőt kábé négy-öt személy testesíti meg. Miért? Mindegyik sztárról egy rakat videó van fent Youtubeon, ha esetleg te pont egy színésznőt választottál, aki még sosem énekelt, akkor legalább olyan videót vágj bele, ahol nem látszik a lány arca. Ellie Goulding Need Your Love-ja nem éppen a legjobb választás, bár én alapból nem kedvelem ezt a számot.
Az még eléggé szemet szúrt, hogy egy szituációról vagy három videót bevágtál. Gondolok itt a karambolra. Elsőre is felfogtuk, hogy az mi is akar lenni, nem kell háromszor az orrom alá tolni.

Alapötlet
Ismertető alapján: A történet teljes egészében saját, és egyedi.
Egyedi? Végül is eddig csak huszonhárom focis bloggal találkoztam.
De hagyjuk is, nem szeretnék szemétnek tűnni.
Az alapötlet, mint már említettem rém unalmasnak bizonyul. Egy lányból csak úgy hipp hopp énekes lesz, aki ellátogat Németországba, hogy koncertet adjon. És mit történik?
Nem, egyáltalán nem találkozik A focistával.
De, mégis.
Kiszámítható, hogy a végén minden happy lesz, esetleg egy-két látszatcsavart fogsz gondolom beletenni.
Látszatcsavar = A nagy semmin veszekednek, és mennek szét, mindkét fél agyonbőgi magát, mire újra összejönnek.

Prológus
Nagyon aranyos, és szép, bájos, meg  minden, de ez NEM prológus! Attól, hogy odaillesztetted azt, hogy *két évvel ezelőtt*, attól még nem lesz prológus. Még a tartalma úgy-ahogy elmegy, az elolvasása nélkül is kerek egész lenne az egész, de  sokkal jobban örültem volna, ha a jövőből ragadsz meg egy kis foszlányt, és azt fejted ki. Mert ez így ahogy van, nem keltette fel az érdeklődésemet.
Annyit még hadd kérdezzek, hogy a főszereplő lány anyja ne halott? Hiszen három éve meghalt...

Fogalmazás, íráskészség
 Rögtön az elején kiégetted a szemeimet azzal a piros betűtípussal, és azzal a bizonyos "minnél" szóval. Előre megjegyezném, hogy azt úgy kell írni, hogy "minél".
A vessző és helyesírási hibák már itt érződnek. Felesleges helyekre teszel vesszőket, a helyesírásra pedig nagyon ügyelnék. Javaslom, hogy mielőtt feltennél egy részt, bétáztasd le, vagy keress egy online helyesírási szótárt.
Ezen kívül még egy-két szóismétlési hibát is ejtettél, ami speciel nekem szemet szúrt.
"A szám, pedig amit énekeltem (Pink So what) volt."
Ez esetben nem kell a zárójel, mert teljesen értelmetlen úgy a mondat, ha nem mondjuk hozzá a zenecímet.
"A küszöbbe sikeresen belevágtam a kislábujjamat."
A belevágtam szóra eléggé elkerekedett a szemem, mert én mondjuk nem ezt a szót használtam volna, hanem a "belerúgtam"-at esetleg "beb*sztam"-ot.
Kislábujjam. Kisujjam, esetleg, ritka, amikor az ember a kézfejét vágja bele a küszöbbe.
Megjegyeznék pár logikai hibát is; a turbánba csavart haj lassabban szárad meg, mert nem tud szellőzni. És nem kap valaki csak úgy első hallásra egy lemezszerződést.
Nem tudom, hogy mondták e neked, de a számokat érdemes betűvel írni.
A párbeszédek az elején nem tudom, hogy miért vannak pont középre igazítva, de eléggé érdekesen mutatott.
Ahogy elnézem, gondjaid akadtak még a felszólító szavakkal is - nem "menny", hanem "menj".
Végül megemlíteném, hogy teljesen fölösleges mondatokat teszel a szövegbe, hogy "hosszabbnak tűnjön"
Mondok egy példát:
A talpamat a hideg parkettára helyeztem.
Őszintén; kit érdekel? Még ha létfontosságú lenne ez a mondat, mert mit tudom is én, nindzsa a lány, és ez a megmérettetése, de nem, szimplán csak leírtad, hogy úgy kelt ki az ágyból, hogy letette a lábát a földre. Ne akarjunk ennyire részletesek lenni, inkább írj kevesebbet, de az legyen jó.
Voltak olyan fejezetek, amik nem (!!) tartalmaztak párbeszédet. Nekem ez új, általában max. a prológusnál szoktam meg, hogy nincs párbeszéd. Szerintem ezen javíts.
A másik pedig. Egy fejezet két szemszögből megírva? Te tudod, de az ilyen általában vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz.
Rossz akkor, ha ugyanazt leírod a másik szemszögéből, és a történet csigalassúsággal telik. Jó akkor, ha ugyanazt a szituációt nem leírod még egyszer, hanem folytatod ahol abbahagytad.
Mivel még nagyon az elején vagy, nem igazán tudok mást ideírni.

Egyéb
Tudom, tudom, nem ide illik, csak egyszerűen muszáj megemlítenem.
Az első kritikádat nem tudom ki írta, de sose kérj olyantól kritikát, vagy bétáztatást, aki nem tud helyesen írni. Csak egy jó tanács, tényleg nem ide tartozik, remélem, nem baj, hogy megemlítettem.

Összegzés

- Fejléceden van javítanivaló
- Helyesírás, vesszőhibákra tessék figyelni!
- Keress egy bétát.

Kinézet: 10/8
Történet: 10/6

2 megjegyzés: