2015. február 4., szerda

Kritika #3 - Viszonzatlan szerelem (Netty L. Nelson)

Viszonzatlan szerelem



Fejléc

Alapjáraton egy letisztult és szép fejléc... lenne, ha nem követtek volna el pár alapvető hibát. Sokkal jobban megfogott volna, ha nem Louis hatalmas feje néz rám, mikor nem is ő a fő-főszereplő, de ha már ott van a fejlécen, akkor is a háttérbe "szorítottam" volna. A focistáról egy teljesen másik képet vágtam volna rá, hiszen valamilyen szinten ő a főszereplőnk szívszerelme. A focista ezen kívül rosszul van kivágva, ami nem a legszebb hatást nyújtja.
Louis feje pedig félig átlátszó, félig nem, ami ellent mondd azzal, hogy az ember könnyen fókuszba hozhatja - holott nem ő lenne az egészen a "lényeg"  (mint már említettem).
Fizzy képe még úgy ahogy elmegy, nem éppen a legjobb, de jobb, mint a másik kettő fényképe.
A cím színét megváltoztatnám, mert valamennyire beleolvad a háttérbe.
Szerintem ehhez a bloghoz sokkal jobban illene egy titokzatos fejléc, hiszen annyi mindent nem tudunk még az elején, ami később fontos eleme lehet a történetnek.
Semmiképpen sem hagynám ezt a cukormázas rózsaszín/pirosas színt, hiszen a történet nem éppen fullheppi.
Utólag szeretnék azért gratulálni a készítőnek.

Háttér, sablon, színek

Alapjáraton a színek harmóniában és összhangban vannak a fejléccel, nincs semmi kivetni valóm. Mint ahogy azt már említettem a színeket lecserélném valami titokzatosabb, és figyelemfelkeltőbbre, mert az ember - mint például jómagam - így azt hiszi, hogy megint valami elvetemült cukormázas 1D fanfictionhöz van szerencséje. Pedig nem. Nem feltétlenül mondom azt, hogy legyen az egész lehangoló és/vagy depressziós hatású, de el tudnék mondjuk képzelni egy sötétlila vagy bordó színt az egészhez. (Jóval bordóbbat, mint ami most van)

Elrendezés, modulok

Semmiképpen sem hagynám a legelső helyen a "tudnivalók"-at. Jóval lentebb lenne a helye. Teljesen átrendezném a jobb oldali modulokat, valahogy így; Menüpontok, Történet, Tudnivalók, Chat, Iratkozz fel!, Cserék, Blogjaim
A Menüpontokon belül nem készítenék új oldalt csak a prológusnak, hanem a fejezetekhez venném - hiszen az is.
A Cseréket és  a Blogjaim-at sem oda tenném, mert egyrészt szerintem neked is macerásabb folyton folyvást új címet/képet, majd ahhoz linkeket tenned. Egyszerűbben megoldható lenne, ha külön modult készítenél ezekhez.

Effektek

Szinte mindenre van effekted; ami jelen esetben egy kicsit már zavaró, és csicsás.
A helyedben elhagynám a képeffektet, mert szerintem semmiképp sem mutat jól a blogodon. Engem még az egér is zavar, hogy kb fél centi a különbség a rendes kurzor és e között; tehát fél centivel lejjebb kell vinnem az egeret, ha ki szeretnék x-elni valamit.

Trailer, Könyvborító

-

Alapötlet

Az alapötlet, miszerint Fizzy beleszeret Louis egyik csapattársába -aki nem mellesleg jó pár évvel idősebb nála- minden probléma okozója. Louis félti -inkább szabályozza- a húga életét, ami a lánynak -aki mindössze 13 (!) éves- ez egy cseppet sem tetszik, és tojik Louisra és mindenki másra; elmegy megkeresni a szívszerelmét Ausztriába.
Az elején persze minden szépen és jól indul; Fizzy nem csak a bátyját, de mindenki mást gyűlöl a családjában, egyedül egy Sims nevű együttes tagját veszi figyelembe, akivel miután nem sikerül találkoznia csak még jobban utál mindenkit. Aha.
Aztán egy nap elmegy csak úgy véletlenül Louis -aki szupersztár- egyik focimeccsére. Ott találkozik a szőke herceggel, Christoph-fal.
Miután Louis ezt észre veszi, mániákusan próbálja a (nem létező) kapcsolatot szétrombolni. Megvádolja Christophot azzal, hogy késsel támadt rá, és hát mivel ugye ő Louis, rögtön hisznek is neki. Christoph fél, hogy börtönbe juttatja a kis Paprikajancsi, ezért sebtében elutazik Ausztriába, hogy nyugodt életet éljen. Ezt megakadályozza Fizzy Tomlinson, aki -meglepő módon- utána megy. És rögtön a második (!!!!) nap meg is találja, visszamennek Londonba, és minden heppi a miszisz számára.
Idő közben kiderül egy-két borús titok Louisszal kapcsolatban, ami még jobban fokozza Fizzy ellenszenvét.
Alapjáraton eléggé irreális egy történet, hogy a tizenhárom éves beleszeret egy tizenöt évvel idősebb focistába, de oké.
Plusz pont az írónak, hogy Louis nem az 1D tagja, hanem egyedülálló énekesként dolgozik.

Prológus

Mi is az a prológus? Olyan rész, ami bevezeti, felvázolja, esetleg egy kicsit eltér az eredeti témától. A történethez kapcsolódik, de mégsem, nem épp szerves része az egésznek, mégis felcsigázza az olvasókat.
A te prológusoddal vegyes érzelmeim vannak. Olvastam már hasonló prológust, méghozzá az Evernight című könyvben, ahol egy csipetnyit kaphattunk a jövő eseményeiről, ami fel is csigázta az érdeklődésünket.
Nagyon remélem, hogy a prológust úgy fogod beleszőni a történet további részeibe, hogy ne szóról-szóra, mégis mondanivaló szempontjából hasonló legyen. Mert akkor lesz igazán prológus.
De. Az eleje teljesen úgy van íródva, mintha a még meg nem történt eseményekről gondolkodna a főszereplő lány. Gondolok itt a:  Louis nem tudhatja meg, mert kinyírna engem is, és őt is.
El kell dönteni; vagy felvázolod a későbbi eseményeket, és úgy írod meg a prológust, vagy a jövőből/múltból szerzel egy foszlányt, amit tele lyukakkal leírsz. (A jövőben tervezek egy cikket a helyes prológussal kapcsolatban - a szerk.)

Fogalmazás, íráskészség

Az első részben teljesen elvesztettem a fonalat; egy bekezdésből megtudtuk, hogy ki az a Louis, illetve a főszereplő csaj egész familíáját. Túl sok információ, ráadásul nincs is szépen megfogalmazva. Ez ennek a testvérének a bátyjának a húga, az annak az apjának a feleségének a harmadik gyereke...stb. Közben persze próbálod jellemezni egy-két mondattal az adott szereplőt, Louisszal való kapcsolatát, ami egy kesze-kusza szálhoz vezet.
Megemlíteném, hogy folyton rosszul írod le a mondatokat,  így már rögtön másolom is a második párbeszéd mondatát.
-Annyira izgatott vagyok, Louis három év után most visz minket a sztárok közé. –kiáltotta, aztán fel is sikított, majd ugrándozni kezdett örömében.
Helyesen: - Annyira izgatott vagyok, Louis három év után most visz minket a sztárok közé –kiáltotta, aztán fel is sikított, majd ugrándozni kezdett örömében.
(Megjegyzem ez nem éppen egy tinilányhoz illő viselkedés)
Teljesen ledöbbentem, amikor azt olvastam, hogy egy 13 (!) éves lány, combig érő ruhában feszít egy ünnepségen, a nővére, aki tizenöt éves pedig úgy ki van vakolva, mint a vajas kenyerem. Ehhez hozzáfűzném, hogy ha Louis annyira gazdag, miért nem fogadott a lányokhoz sminkmestert, aki talán nem készít Lottienak bohóc sminket.
A szemszögváltások egész jól illenek a történethez, és nem is zavaró. De én a helyedben többet írnék Fiz szemszögéből és kevesebbet Louiséból. Christoph szemszöge nem tetszik egyedül, szerintem eléggé jellegtelenül gondolkodik szegény.
Ugorjunk ahhoz a részhez, amikor Louis leüvölti a menedzserét. Igen. A valóságban mi történt volna: Köszönöm szépen Louis, a továbbiakban nem vagyok hajlandó a menedzsered lenni.
És Louis semmilyen körülmények között még csak egy cigire sem gyújthatott volna rá, amíg bele nem egyez a menedzser.
Helyesírás és vesszőhibák már a második résznél jelentkeztek, nem olyan gyakran, de mindenképp azt ajánlom, hogy párszor nézegesd át a részeket, mielőtt közzé tennéd, vagy fogadj egy bétát magad mellé.
Ha már belementem ebbe az irreális dologba; csak engem zavar Fizzy felelőtlen családja?
A 13 éves lány elutazik egy tök idegen országba, az anyuka meg csak: vigyázz magadra kincsem!?
Mintaanya!
A számokat pedig betűkkel írjuk le, mert szebbé teszi a külalakot, ha már itt tartunk.
De nem baj, a főszereplő annyira jól kiismeri magát mindenütt, hogy már harmadnap otthon van, minden tökéletes és heppi. Említettem már, hogy egy kicsit irreális mindez?

Összegzés: 
- Teljes design-cserét javasolok
- Bétáztasd a megjelent részeket
- Próbáld kissé unirreálisra írni ezentúl a történetet

Kinézet: 10/7
Történet: 10/7
Összesen: 20/14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése