2014. november 24., hétfő

A jó blog titka

Sziasztok, ezzel a pár aprósággal szeretnék segíteni, tanácsot adni a kezdő, de akár tapasztalt íróknak is. 
Elsősorban szeretném minden blogernek megköszöni a segítségét, és hogy válaszolt a rengeteg kérdésemre! ^^

Kezdjük a legfontosabbal;címadás.
Sokan filoznak azon, hogy most angol vagy magyar címet adjanak. Rengetegen írták azt, hogy egy magyar cím sokkal jobban meg tudja fogni az olvasót (és nem csak azért, mert sokan nem tudnak angolul). Mindazonáltal a címnek legyen mondanivalója, kapcsolódjon a bloghoz és mindenekfelett ötletes legyen, ne olyan, hogy „Anna élete” vagy „Szerelem első látásra”, hanem például „Futótűz” vagy a „Végzet ereklyéi”.

Ha a cím jó, utána jöhet a design. Nem kell a világ legszebb és legtökéletesebb fejlécének és mindenféle csili-csálé cuccnak lennie, elég az is, ha fekete-fehér, de akkor se csináljatok olyat, hogy rózsaszín lapon neon kék betűk. Bár menyire is jó a blog, nem fog senki se olyat olvasni, ami bántja a szemét. 
DE azért valljuk be, egy jól, fekete erdő torta és egy sima piskóta közül melyiket választod inkább? Ha lehet, a design is nézzen ki valahogy, hisz akár bevalljuk, akár nem, elsőre mindenki külső alapján döntünk. 
Amit még rengetegen csinálnak, az az automatikusan elinduló zenelejátszó. Mindenki mondta (és ez nem túlzás) hogy ez egyből elrettenti őket egy blogtól. Inkább hagyjátok, minthogy rosszul tegyétek be.

Helyesírás! Egy olvasónak az egyik legfontosabb elvárása, ha írsz, írj helyesen és hosszan fogalmaz, ne pár mondatba! A blog ne párbeszédek tömkelegéből álljon, (pontos és sokatmondó) leírásokkal legyen tele (persze ez nem azt jelenti, hogy ne legyen párbeszéd!)

A történetünk ne arról szóljon, hogy egy bizonyos lányt mindenki utál, aztán jön a szőke herceg és másnap már járjanak és dúljon a love. Az esemény lassan induljon be, nem kell egyből megtudnia mindent az olvasónak, persze az se jó, ha negyven oldalon keresztül elemezve leírjuk a falat. 


Karakterek kidolgozottsága. Először is, egy karakternek legyen személyisége, mindenki (ha lehetséges) egyéniség legyen, mindenkinek legyen jó és rossz tulajdonsága is és a leírás ne abból álljon, hogy "hosszú, fekete haja van és kék szeme". 
A karaktered legyen hű önmagához, azaz ha nagyszájú és kiáll önmagáért, akkor ha beszólnak neki, ne húzza be fülét, farkát és mormogjon magába valamit.

Rengeteg blognál látom azt, hogy fent vannak a szereplőkről képek. Nos, erről kikértem rengeteg ember véleményét és mindenki azt felelte, hogy jobban szeretik, ha ilyen nincs, hogy mért? Mert egy kép roppant illúzióromboló lehet. Az olvasó jobban szereti elképzelni a karaktereket, minthogy egy képpel „szúrd ki a szemét”. Bízzuk az ő fantáziájukra, higgyétek el, sokkal hatásosabb. 
DE ha mindenképpen szeretnél képeket csatolni, akkor azokat külön rakjátok be, ne legyen "kötelező" megnézni őket. 

Névválasztásnál nem kell mindenképpen a legritkább nevet kiválasztani, inkább személyiség függő legyen. Plusz pont, ha lehet becézni, hisz az sokkal karakteresebb és sokkal jobban átjön, hogy a történet kezdete előtt is volt élet. Viszont ha Magyarországon játszódik a történet, ne adjunk a karaktereknek angol nevet és ez fordítva is igaz!

Realitás. Na már most, ez a fantasy blogokra is igaz! Pl. Ha neked benyögik, hogy vámpír vagy, hogy reagálsz? 
a.)Wow, és te is az vagy, ugye? Juj de jó, együtt fogjuk kiszívni az emberek vérét.
b.)…várj, keresek neked egy jó orvost.
Ha igaz is, nem kell egyből mindent elhinni.

Talán amit a legjobban el lehet rontani, az a 18+ részek. Szívem szerint írnám azt, hogy egy 13 éves ne írjon ilyenről, de az egyik ismerősöm szintén ennyi és nagyon jól informált ez ügyben… Viszont aki nincs otthon ebben a témában, az ne írjon bele ilyet, mert egyből elriasztja az olvasót.


Innentől témafüggő tudnivalót írok le.(Próbálok tömör lenni, hisz ez már nagyon az írótól függő)

Fanfiction/Fici
Én elképzelni nem tudom, mért van ennyi, mert abból a rengeteg emberből akit megkérdeztem, mindenki ellenezte ezt a témát. Persze, erre van olyan cáfolat, hogy "kedvenc könyveim, bandáim, filmjeim szeplőivel kreált blogokba beleolvasok”, de például nem volt olyan,a ki azt írta, hogy ő szívesen elolvasna egy One Direction vagy egy Justin Bieber blogot. Ezek/Ez a téma már annyira megrágott és kiköpött csont, hogy nincs olyan, hogy egyedi, nem igazán lehet ebből újat kihozni.

Fantasy
Ez az a téma, amiből a legtöbbet ki lehet hozni, próbáljatok meg nem leragadni a vámpírok és a vérfarkasoknál, hanem egyéb élőlényekről is írjatok, vagy esetleg találjatok ki újakat, ami szerintem a legjobb. Jobb, ha az olvasó nem tud mindent az elején, had törje a fejét azon, hogy vajon mi lesz. 
A jó író át tudja adni azokat az érzelmeket az olvasónak, amiket a szereplők éreznek, ez egy nagyon fontos dolog. Ennél már csak az jobb, ha van benne egy fordulat, csavar vagy valami nagy durranás, például (SPOLER a Csontvárosból) Clary és Jace testvérek-e vagy sem vagy (SPOLER a Csitt, Csitt-ből) Norának ide-oda cikáznak a gondolati, hogy vajon Folt volt-e, aki az életére tört és nem kicsit megverte a barátnőjét, képzelte a zuhanást vagy, hogy Folt hogy ismeri a gondolatait, ezenfelül az éjszakai leírás, amikor megy haza és valami felcsapódik a kocsira…imádtam azt a könyvet és tényleg, nem lehetett eldönteni, hogy most mi lesz és a végén az a fenomenális, gigantikus csavar…(HATALMAS SPOLER, de azért a lényeget nem mondom meg :P ) hogy végül ki tör az életére…és mi lesz vele. Ez a könyv olyan, amit nem lehet letenni…de kicsit elkanyarodtam.
Ez a történet szépen lassan bontakozik ki és pont ezért olyan izgalmas, tele van eseménnyel,fordulattal, ilyen a jó blog, eseménydús és fordulatos.

Depresszió, drog, megerőszakolás stb.
Erről majd külön fogok írni, mert 2 oldalnál kevesebbe nem tudom összefoglalni, erről a véleményem majd később leírom, kicsit hosszabban kifejtve.

Köszönöm annak aki elolvasta, remélem tudtam kicsit segíteni, ha van kérdés vagy véleményetek nyugodtan írjátok meg. ^^ Próbáltam rövidre fogni, hisz amit leírtam, körülbelül minden írótól függő dolog.




1 megjegyzés:

  1. A Fanfiction részt kicsit nem értettem.
    "nincs olyan, hogy egyedi, nem igazán lehet ebből újat kihozni." Nos, szerintem igen is ki lehet hozni egy olyan történetet, ami izgalmas, viszont egyetértek azzal, hogy vannak olyan fanfic írók, akik mindig sablonosan írnak. Vagyis, az a lényeg, hogy találkozott az illető az adott sztárral.
    Most legyen az adott sztár Justin Bieber. Személy szerint szeretem, de már unom, hogy mindegyik blogba vagy az szerepel, hogy meglátják egymást és szerelmesek lesznek, vagy (hála égnek ebből kevesebb van, ezért ezeket nem nagyon utálom) Justin egy maffia, drogot csempészik és egy banda vezére, de manapság ezek is gyarapodnak.
    A véleményem az, hogy ha a fanfictiont keverjük a fantasy - val, akkor lehet belőle jó blog is:). Szerintem ha a sztár nevét átváltoztatjuk mássá (pl. Joseph, Abby stb.), akkor az olvasó nem érezheti úgy, hogy "Úristen, egy újabb fanfic, de utálom őket!".
    Remélem érhető:) Nem akarok megbántani senkit de azért szerintem ezeket is oda kellett volna írni, mert nem mindenkinek van nagy fantáziája.
    Dahlia xx

    VálaszTörlés